MV Agusta Forum banner
1 - 7 of 7 Posts

·
Registered
Joined
·
33 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Afternoon all,

Unfortunately I am writing again asking for help with my F3 800. I was on a decent ride today through the snowies and came across a new issue I have never seen before.

I had WOT in 3rd gear going up a hill and the bike surged just like it does when the TC kicks in, it regained power briefly and then all power was lost, as if I was coasting in neutral. I still had WOT at this point, changed down a gear and let the clutch out with no change. I pulled over to the side of the road and hit neutral, the engine hummed bouncing from about 2.5k to 4k rpm continuously while the dash displayed 'Stop Engine', 'Engine malfunction'. I turned the ignition off, had a good visual check of the bike but everything seemed in order. After a couple of minutes, I switched it back on and started it up. No problem. After about another 1.5hrs riding, I made an overtake on another bike up a hill, 3rd gear, relatively pinned and then the exact same events occured. Surge in power, no engine control and rolled to a stop with the engine wurring. Let it sit for a bit, turned it on again and the error had cleared.

Incredibly odd and I have no idea what could cause this to happen. Any ideas from the floor?

Cheers for all your help in advice.
 

·
Registered
Joined
·
341 Posts
after the on screen message "Stop Engine" "Engine Malfunction" did you get another message saying what the malfunction was eg "Gas Position" or something like that.

If it happens again wait a bit before switching off to reset and see what comes up.

It might be the Throttle assembly. The " Gas Position" error is a know issue which is a warranty job.
 

·
Registered
Joined
·
33 Posts
Discussion Starter · #3 ·
I can't recall it displaying any further information than that, but it definitely didn't flash up with 'Gas Position'. Could you explain to me what the actual issue is with the gas position error and what's happening?

Thanks Craigo
 

·
Registered
Joined
·
341 Posts
I can't recall it displaying any further information than that, but it definitely didn't flash up with 'Gas Position'. Could you explain to me what the actual issue is with the gas position error and what's happening?

Thanks Craigo
Loose all power, goes into safe mode, displays "Stop Engine" "Engine Malfunction" Yellow warning light comes on, then if you wait a minute or so the "Gas Position" error appears. Shut down engine and wait a few minutes, sometimes ten, re start and ride off like nothing happened.
 

·
Registered
Joined
·
341 Posts
It does idle normal when this happen just no throttle when you twist it. You get a little bit but that's it until you turn off and re start. Maybe a different issue.
 

·
Registered
Joined
·
33 Posts
Discussion Starter · #7 ·
Awesome, thanks so much for your help
 
1 - 7 of 7 Posts
Top