No cóż, zapaliła mi się kontrolka silnika, a motocykl zgasł dzisiaj na czerwonym świetle na moim Nürburgringu. Dotarłem do domu bez problemu, ale zgasł jeszcze kilka razy w drodze do domu. Więc zdjąłem siedzenie i chwyciłem wtyczkę obd2, którą odłączyłem od urządzenia mobisat i podłączyłem do niej moje narzędzie do skanowania obd2 z harbor freight.
Na początku miałem tylko kluczyk włączony do końca, ale motocykl nie działał. Mógł komunikować się z systemem can, ale nie mógł znaleźć żadnych zapisanych kodów błędów. Pomyślałem, że może po prostu nie jest kompatybilny z motocyklami.
Ale potem spróbowałem z włączonym motocyklem i natychmiast odczytał oba zapisane kody. Oba kody są w moim przypadku takie same. Czujnik położenia wału korbowego. Nie wyczyściłem kodów, ponieważ motocykl jest na gwarancji i wkrótce oddam go do serwisu.
Krótko mówiąc, motocykle euro5 mogą używać prawie każdego narzędzia do skanowania obd2 do odczytu i najprawdopodobniej wymazania wszelkich kodów DTC. Kody specyficzne dla motocykli, jak przypuszczam, będą działać tylko w przypadku narzędzia do skanowania specyficznego dla motocykli.