Battery Discharging - MVAgusta.net
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 22 (permalink) Old 11-12-2012, 03:01 PM Thread Starter
Established Member
 
vodkamune's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 86
Question Battery Discharging

Hello Guys.

Few quick questions in regards to the battery in a f4 brutale

I have a 2005 F4 Brutale and i dont know if its a common problem or this has to do with the main wiring in the bike. But my battery discharges over a few days of not riding. I do have a Battery tender for the bike. Does this mean i have to have it always tendered?

If you guys know anything more in regards to this it would be great.

Hate the part of doing a roll start everytime the battery dies
vodkamune is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 22 (permalink) Old 11-12-2012, 03:48 PM
Senior Member
 
silentservice703's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Duxbury, MA, USA
Posts: 15,036
Send a message via AIM to silentservice703 Send a message via Yahoo to silentservice703 Send a message via Skype™ to silentservice703
If it is the original battery, it is time for a replacement.

Keep your words soft and sweet, for someday you shall eat them....
silentservice703 is offline  
post #3 of 22 (permalink) Old 11-12-2012, 04:00 PM Thread Starter
Established Member
 
vodkamune's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 86
Ok well i hope thats the case. I know that the alternator works do to when i rev the front light dims in and out. So there is no problem with that.

But over all did anyone have the problem with new battery's on the bike
vodkamune is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 22 (permalink) Old 11-12-2012, 04:28 PM
Senior Member
 
cruiser's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Auckland, New Zealand
Posts: 1,806
New Site Garage
Quote:
Originally Posted by silentservice703 View Post
If it is the original battery, it is time for a replacement.
+1

I'm fortunate in being able to ride my Brutale at least 4-5 times per week and have never used a battery tender. I have just placed the battery after 4 years.

In the Garage today...
'14 H-D Street Glide Rushmore
'11 MV Agusta Brutale 990R Special Edition #81/150
cruiser is offline  
post #5 of 22 (permalink) Old 11-12-2012, 05:08 PM
Senior Member
 
theknurl's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Palos Verdes Est, SoCal, USA
Posts: 11,664
Send a message via Skype™ to theknurl
Wink ?

vodkamune;
what is the voltage measured across the battery terminals at 2,000 RPM?

does the red charging light come on, when the headlight dims?

Noel-theknurl

The Forum Curmudgeon
i'm not PC either
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

'08 910R
'05 F4
ph. 310-414-7247 PST, GMT -8
email, PayPal;
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Skype; theknurl
theknurl is online now  
post #6 of 22 (permalink) Old 11-13-2012, 11:03 AM
Senior Member
 
silentservice703's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Duxbury, MA, USA
Posts: 15,036
Send a message via AIM to silentservice703 Send a message via Yahoo to silentservice703 Send a message via Skype™ to silentservice703
Quote:
Originally Posted by vodkamune View Post
Ok well i hope thats the case. I know that the alternator works do to when i rev the front light dims in and out. So there is no problem with that.

But over all did anyone have the problem with new battery's on the bike

This is a 7 year old bike...have you replaced the battery?

The new bikes come with KOYO batteries, which are junk. The Yuasa you have has done yeoman's duty if it is the original.

Keep your words soft and sweet, for someday you shall eat them....
silentservice703 is offline  
post #7 of 22 (permalink) Old 11-13-2012, 04:05 PM
Senior Member
 
cruiser's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Auckland, New Zealand
Posts: 1,806
New Site Garage
+1

In the Garage today...
'14 H-D Street Glide Rushmore
'11 MV Agusta Brutale 990R Special Edition #81/150
cruiser is offline  
post #8 of 22 (permalink) Old 11-13-2012, 10:25 PM
Senior Member
 
Ian SAVS's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: NC. USA
Posts: 4,171
New Site Garage
Send a message via Skype™ to Ian SAVS
Quote:
Originally Posted by silentservice703 View Post
The Yuasa you have has done yeoman's duty if it is the original.
I have an 07F4 that had the same issue, slow to start, run out of juice after a day or three, eventually the fuel pump didn't have enough juice and was blowing fuses after a mile or so. I had to push the bike home one day. I thought I had electrical problems, oh shit
Switched out the Yuasa for a new Lithium ion job, and its been like a new bike ever since. Starts like a dream. No need for a tender, not a single fuse pop, no dimming headlight.... And you save about three pounds from the stock unit. Add up the cost of carbon and titanium to get comparable weight savings.

What we've got here, is failure to communicate.
Ian SAVS is offline  
post #9 of 22 (permalink) Old 11-14-2012, 11:07 AM
Senior Member
 
theknurl's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Palos Verdes Est, SoCal, USA
Posts: 11,664
Send a message via Skype™ to theknurl
Wink ?

again, vodkamune;
what is the voltage measured across the battery terminals at 2,000 RPM?

putting new battery in it won't help if the charging system isn't doing it job

leave the battery on a charger for a couple of days then measure the voltage

have the battery load tested

Noel-theknurl

The Forum Curmudgeon
i'm not PC either
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

'08 910R
'05 F4
ph. 310-414-7247 PST, GMT -8
email, PayPal;
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Skype; theknurl
theknurl is online now  
post #10 of 22 (permalink) Old 11-14-2012, 08:29 PM Thread Starter
Established Member
 
vodkamune's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 86
Quote:
Originally Posted by theknurl View Post
again, vodkamune;
what is the voltage measured across the battery terminals at 2,000 RPM?

putting new battery in it won't help if the charging system isn't doing it job

leave the battery on a charger for a couple of days then measure the voltage

have the battery load tested
I dont have a problem with the charge the red battery light does not light up. And the battery is getting power charge back i can see it with the head light flickering when i rev the engine

so i guess you guys might be right with the battery crapping out on me ... well i am planning to do a full maintenance on the bike ... so pro be a good start to get the electrical cleaned up.
vodkamune is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to use all of the features of the MVAgusta.net site, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome